Op de website van Vice Versa, het vakblad voor ontwikkelingssamenwerking, wordt regelmatig geblogd over thema’s die te maken hebben met internationale samenwerking. Dat gebeurt met experts, civil society, wetenschappers, het bedrijfsleven en overheden uit binnen- en buitenland. Toen de Verenigde Naties afgelopen najaar de nieuwe werelddoelen lanceerden, gaven zij inzichten, achtergronden, prikkelende meningen en concrete tips voor het uitvoeren van die doelen. Ik schreef een blog voor Vice Versa waarin de positieve kracht van migratie voor duurzame ontwikkeling centraal stond.

Het was namelijk voor het eerst dat een organisatie op wereldniveau erkent dat migratie een positieve kracht voor duurzame ontwikkeling kan zijn. Dat is een mooie en belangrijke ontwikkeling. De vraag van toen die ook vandaag relevant is: kunnen en zullen de nieuwe werelddoelen een omkeer teweeg brengen in het Nederlands migratie- en ontwikkelingsbeleid, dat zich steeds meer kenmerkt door veiligheid en eigenbelang? Nederland is toch ook ondertekenaar van de nieuwe werelddoelen en committeert zich daarmee aan implementatie en uitvoering van deze doelen. Ook die betrekking hebben op migratie en ontwikkeling. 

In mijn blog geef ik aan dat er vanuit het oogpunt van de nieuwe werelddoelen een wereld te winnen valt op het vlak van het Nederlands migratie- en ontwikkelingsbeleid. Dat beleid is nu gerichtop het bevorderen van vrijwillige terugkeer en duurzame herintegratie van migranten. Nieuw beleid kan worden aangegrepen om migranten als volwaardige partners en medeburgers te erkennen.

Je kunt het blog lezen op de site van Vice Versa: “De nieuwe werelddoelen: meer en terechte aandacht voor het ontwikkelingsaspect van migratie”.

Reageren op dit bericht? Dat kan hieronder. Welkom!

Geef een reactie