Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden. Kijk eens naar deze foto. Twee jonge meiden uit het Riffijnse dorp Ihrouchen. We ontmoetten hen tijdens onze eerste filmreis met Amar, die met de inwoners van Ihrouchen bijna 2 jaar lang werkte aan een watervoorziening in het dorp. Deze meiden haalden met hun moeders water bij een waterbron ver van het dorp. Op ezels, bepakt met plastic jerrycans. Dat nam een flink deel van hun dag in beslag. Tijd die ze niet konden besteden om naar school te gaan.

Helaas geldt dit niet alleen voor deze meiden. Veel meisjes op het platteland gaan niet naar school. Dit ondanks de aanzienlijke inspanningen die Marokko levert om de toegang tot basisonderwijs toegankelijk te maken voor iedereen. UNICEF, de VN kinderrechtenorganisatie, vermeldt in een onderzoek dat is uitgevoerd in 3 grote regio’s in Marokko in het schooljaar 2012/2013, dat 458 000 kinderen in de leeftijd van 4 tot 5 jaar niet naar de kleuterschool gaan. Dat is iets meer dan 40 % van alle kinderen die in deze regio’s wonen. Op het platteland heeft slechts 39,4 % van de kinderen toegang tot de kleuterschool. Meisjes vallen eerder buiten de boot dan jongens: slechts 25,5 % van alle meisjes gaat naar de kleuterschool. Juist de kleuterschool vormt een belangrijke opstap naar het basisonderwijs.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen met roots in Marokko iets willen doen voor beter onderwijs in Marokko. Doe jij dat of ken je iemand die dat doet en die zijn/haar verhaal wil vertellen voor een nieuwsbericht op deze website? Laat het weten en neem contact op met Marjolein via info@alsikdaarben.nl.

Last but not least, hoe zit het nu met deze meisjes in Ihrouchen? Het project van Amar zorgde niet alleen voor schoon drinkwater uit de kraan bij hun thuis, maar speelde ook hun tijd vrij om naar school te gaan!

PS Wil je meer weten over hoe het onderwijssysteem in Marokko in elkaar zit? NUFFIC heeft het onderwijssysteem in kaart gebracht. Je vindt de beschrijving van het Marokkaanse onderwijssysteem en de vergelijking met het Nederlandse via deze link.

Reageren op dit bericht? Dat kan hieronder. Welkom!

Geef een reactie