“De hele wereld wordt getroffen door de coronacrisis, ook migranten”, stelt Melissa Siegel, professor Migratie Studies aan de universiteit van Maastricht.

In een boeiend interview over de impact van migratie op herkomst- en bestemmingslanden op de website van ontwikkelingsorganisatie Cordaid, licht ze dit toe: “Ze verliezen hun baan of kunnen niet werken. Veel gezinnen, landen en gemeenschappen zijn sterk afhankelijk van remittances. Als die uitblijven, heeft dat ernstige negatieve gevolgen. Remittances worden gezien als een veel stabielere inkomstenbron dan andere externe financiële stromen.”

Melissa Siegel geeft aan dat migranten vaak harder worden getroffen door slechte levensomstandigheden: “In veel landen, zoals in Azië, zijn de woonomstandigheden van migranten erg slecht. Er zijn meer uitbraken van corona in deze migrantenwijken, omdat de mensen heel dicht bij elkaar wonen. Migrantengemeenschappen worden bovendien vaak harder getroffen door het virus. In sommige landen hebben ze toegang tot gezondheidszorg, maar op andere plaatsen niet, omdat er bijvoorbeeld onvoldoende capaciteit is of omdat autochtonen voorrang krijgen.”

Je kunt het hele interview, dat breed ingaat op de impact van migratie- en bestemmingslanden hier terug lezen. Het interview is gepubliceerd n.a.v. het onderzoeksrapport van Cordaid “Migration and Development. Policy and outcomes in the Netherlands.”

foto: Chris Bode

Opmerkingen

Geef een reactie